Eénwording van mens en machine – onze gouden toekomst? (Video)

Onder het motto “de toestand van de wereld te verbeteren” komen elk jaar de hoogstgeplaatste persoonlijkheden bijeen op het Economisch Wereld Forum in Davos. Men zou kunnen denken dat hier echte wereldverbeteraars aan het werk zijn. Maar zijn zorgrobots, de éénwording van mens en machine, enz. werkelijk de gouden toekomst die wij ons voorstellen, en welke rol speelt de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein hierin? 

Elk jaar ontmoeten ongeveer 3000 persoonlijkheden uit het bedrijfsleven, de politiek, de cultuur en de onderzoekswereld elkaar op het Economisch Wereldforum in Davos. Als je luistert naar de motto’s van deze bijeenkomsten, zoals “Verbetering van de toestand van de wereld: anders gaan denken – nieuw design – vernieuwen” of “Globalisering 4.0: vormgeving van een nieuwe, globale architectuur in het tijdperk van de vierde industriële revolutie”, zou men kunnen denken dat hier echte wereldverbeteraars aan het werk zijn. Maar de realiteit is anders: politieke, sociale en economische crisissen nemen toe. Daar komen nog de bedreigingen bij, die worden veroorzaakt door de menselijke vindingrijkheid op de meest uiteenlopende wetenschappelijke gebieden, die op complexe wijze met elkaar verweven zijn: kunstmatige superintelligentie zal het roer overnemen, genetische ingenieurs geven de mensen vorm, neurontechnologieën zullen de menselijke geest controleren en kunstmatige ziekteverwekkers zullen de wereldbevolking angst aanjagen. Is wetenschappelijk onderzoek – gesponsord door ’s werelds leidinggevende vormgevers – werkelijk alleen geïnteresseerd in het welzijn van de mensheid? Of moeten hier wellicht geheel eigen plannen uitgevoerd worden, die de mensheid in gevaar brengen?

Hier verder lezen / de video kijken