Teken zijn van Gods liefde

Paus: ‘Verkondig Evangelie met eenvoud’

door  KN/CNS

Paus: 'Verkondig Evangelie met eenvoud' Foto: AP
In een wereld vol verharde harten en prikkelende afleiding, moeten christenen de boodschap van het Evangelie eenvoudig houden, en dat wat zij prediken met liefde en vreugde beleven. Dit zei paus Benedictus XVI gisteren tijdens de algemene audiëntie.
De beste plaats om hiermee te beginnen is het eigen gezin, zei hij, door te leren samen tijd door te brengen, naar elkaar luisterend en elkaar begrijpend, en “voor elkaar een teken te zijn van Gods barmhartige liefde”.De paus wijdde zijn wekelijkse toespraak aan de uitdaging van het overbrengen van de reddende waarheid van Jezus aan mannen en vrouwen van vandaag, wier harten “vaak gesloten” zijn en wier geesten “soms afgeleid zijn door de glitter en glamour” van de materiële wereld.In zijn catechese voor de ongeveer vijfduizend pelgrims in de Paulus VI-zaal, merkte Benedictus op dat het nodig is “de eenvoud te herontdekken” en “terug te keren naar het essentiële”. De eerste voorwaarde om over God te kunnen spreken is “te luisteren naar wat God zelf tegen ons heeft gezegd”, aldus de paus.”God is geen verre hypothese over het ontstaan van de wereld”, noch is Hij een abstracte vorm van “wiskundige intelligentie”. Hij is werkelijkheid en “is begaan met ons en houdt van ons”.

In Jezus kunnen mensen het aangezicht zien van God, die uit de hemel neerdaalde om bij de mensen te zijn, “om ons de kunst van het leven te leren, de weg naar geluk, om ons te bevrijden van zonde en ons kinderen van God te maken. Jezus kwam om ons te redden, en toonde ons het goede leven van de evangeliën”.

Een andere essentiële voorwaarde voor geloofsverkondiging is dat Christus de centrale plaats moet hebben, en niet de verkondiger zelf, zei de paus. Toen de heilige Paulus het geloof deelde, “sprak hij niet over zichzelf en wilde hij geen fanclub creëren noch een of andere denkschool leiden”, maar wilde hij mensen direct naar Christus voeren.

Dat is de stijl die individuele christenen en hun gemeenschappen geroepen zijn te volgen: “Om de veranderende actie van Gods genade te laten zien, individualisme, benauwdheid, egoïsme en onverschilligheid overwinnend, en Gods liefde te leven in de dagelijkse interacties.”